Sprawozdanie z badań wpływu PBM agro na warzywa i wybrane rośliny rolnicze
1. Cel badań:
Celem badań była ocena przydatności probiominerału w ekologicznym systemie uprawy. roślin
2. Przebieg badań:
Doświadczenie przeprowadzono w dwóch lokalizacjach na terenie województwa lubelskiego:
a) w Dąbrówce – uprawa sałaty, marchwi i ziemniaków
b) w Chełmcu – uprawa kukurydzy i soi
Sadzonki sałaty i bulwy ziemniaków przed zasadzeniem zostały zanurzone w wodnym roztworze probiominerału (probiominerał:woda 1:5). Nasiona marchwi, kukurydzy i soi zostały namoczone w wodnym roztworze probiominerału (20 minut) oraz dodatkowo obtoczone w suchym probiominerale.
W celu określenia wpływu probiominerału na wzrost i plonowanie wykonano pomiary, które zostały przedstawione w Tab. 1,Tab. 2,Tab. 3,Tab. 4,Tab. 5.
3. Wyniki
Sałata
Tab.1 Wpływ probiominerału na wzrost sałaty oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Sałata |
||
|
probiominerał |
Kontrola |
|
x±SD |
x±SD |
Świeża masa [g] |
97,92± 46,56 |
31,5± 13,13 |
Wysokość rośliny (część nadziemna) [cm] |
21,12± 2,25 |
15,37± 3,66 |
Wilgotność [%] |
58,9± 3,03 |
61,1± 3,56 |
Długość korzenia [cm] |
6± 1,63 |
5,5± 1,29 |
Średnica główki [cm] |
22,2 ± 1,93 |
16,71 ± 0,7 |
Szerokość liści [cm] |
11,25± 1,04 |
6,9± 1,76 |
Zawartość chlorofilu |
18,53± 3,08 |
17,23± 3,99 |
Witamina C [mg/l] |
182 |
180 |
Azotyny NO2 [mg/l] |
4,4 |
3,6 |
Azotany NO3 [mg/l] |
46 |
202 |
Sałata wzrastająca w kombinacji z probiominerałem charakteryzowała się wyrównanym wzrostem, główki były okrągłe, a liście szerokie i jędrne. W porównaniu z kontrolą rośliny były większe, korzenie dłuższe. Stwierdzono większą zawartość suchej masy i chlorofilu. Stężenie witaminy C oraz azotynów było na podobnym poziomie (tab. 1).
Rośliny kontrolne, które nie zostały zanurzone w probiominerale wykazywały nierówny wzrost, miały słabsze, podłużne liście, o mniejszej jędrności (wiotkie), suche (brązowe) u nasady zdj. 1).
Zdj. 1 Kontrola Sałata traktowana probiominerałem
Marchew
Tab. 2 Wpływ probiominerału na wzrost marchwi oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Marchew |
||
|
probiominerał |
Kontrola |
|
x±SD |
x±SD |
Wysokość rośliny (część nadziemna) [cm] |
54,4± 4,93 |
45,3± 5,46 |
Wilgotność [%] |
49,3± 2,71 |
48,6± 3,29 |
Długość korzenia [cm] |
14,1± 2,35 |
12,4± 2,21 |
Masa 10 korzeni [g] |
200,95 |
120,82 |
Witamina C [mg/l] |
61 |
61 |
Azotyny NO2 [mg/l] |
1 |
0,8 |
Azotany NO3 [mg/l] |
15 |
23 |
Marchew potraktowana probiominerałem była wyższa w porównaniu do kontroli, korzenie były łuższe i większe i miały istotnie większą masę. Zawartość suchej masy oraz witaminy C i azotynów była zbliżona do marchwi kontrolnej (tab. 2 ).
Ziemniak
Tab. 3 Wpływ probiominerału na wzrost ziemniaka oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Ziemniak |
||
|
probiominerał |
Kontrola |
|
x±SD |
x±SD |
Wysokość rośliny (część nadziemna) [cm] |
37,3± 4,03 |
28± 2,76 |
Wilgotność [%] |
40,4± 2,09 |
48,1± 2,54 |
Długość korzenia [cm] |
29± 5,48 |
39,5± 2,38 |
Bulwy [g] |
243 |
38,4 |
Zawartość chlorofilu |
41,85± 7,09 |
40,09± 4,22 |
Witamina C [mg/l] |
139 |
132 |
Azotyny NO2 [mg/l] |
0,9 |
1,3 |
Azotany NO3 [mg/l] |
71 |
126 |
Ziemniakii w obiekcie kontrolnym rosnące w rzędzie bezpośrednio przylegającym do ziemniaków w kombinacji z probiominerałem wykazywał podobne cechy do traktowanych pudrem. Pozostałe rzędy w kontroli były silnie uszkodzone przez stonkę ziemniaczaną. Pędy były krótkie, a większość liści zostało zjedzonych przez szkodnika. Na pozostałych liściach zaobserwowano czarne nekrotyczne plamki (zdj. 2).
Rośliny ziemniaka traktowane probiominerałem były większe i zdrowsze. Charakteryzowały się większą masą zieloną, miały więcej bulw. Zaobserwowano tylko pojedyncze suche liście oraz pojedyncze osobniki stonki ziemniaczanej (zdj. 3 ).
Zdj. 2 Ziemniak kontrola
Zdj. 3 Ziemniaki traktowane probiominerałem
Kukurydza
Tab. 4 Wpływ probiominerału na wzrost kukurydzy oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Kukurydza |
||
|
probiominerał |
Kontrola |
|
x±SD |
x±SD |
Masa (plon) kolb z 20 roślin [g] |
5948,9 |
3592,5 |
Masa ziaren z 20 kolb [g] |
2718,47 |
1913,25 |
Średnia masa 20 kolb [g] |
210,5 |
166,7 |
Długość kolb [cm] |
18,95± 2,5 |
15,98± 2,94 |
Wilgotność [%] |
32,9 |
28,7 |
Mtn [g] |
423,3 |
310,0 |
Kukurydza potraktowana probiominerałem charakteryzowała się większym plonem, kolby oraz ziarna były większe w porównaniu z kontrolą, o czym świadczy większa masa tysiąca nasion (tab. 4).
Soja
Tab. 5 Wpływ probiominerału na wzrost soi oraz zawartość w niej chlorofilu, witaminy C oraz azotynów i azotanów
Soja |
||
|
probiominerał |
Kontrola |
|
x±SD |
x±SD |
Średnia masa 20 strąków [g] |
14,18 |
11,57 |
Długość strąków [cm] |
4,99± 0,46 |
4,79± 0,63 |
Wilgotność [%] |
6,6 |
6,8 |
Mtn [g] |
140,50 |
137,92 |
Soja traktowana probiominerałem, tak jak wszystkie badane gatunki roślin, odznaczała się lepszymi parametrami wzrostu w porównaniu do kontroli, choć nie w tak znacznym stopniu jak np. kukurydza. Nasiona soi z kombinacji z probiominerałem były zjadane przez sarny, natomiast kontrolne nie co świadczy o ich lepszym smaku. O lepszym smaku decyduje większa zawartość cukru i związków bioaktywnych.
4 Wnioski
Zastosowanie probiominerału wpłynęło na wzrost plonu roślin i ich zdrowotności.
Nie stwierdzono znaczących różnic w zawartości chlorofilu, witaminy C oraz azotanów i azotynów. Aby ocenić wartość prozdrowotną badanych gatunków roślin należy określić w nich zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniającą. Wskazane byłoby również przeprowadzenie badań ilości i jakości mikroorganizmów występujących w roślinach oraz w ryzosferze, czyli w strefie korzeniowej badanych roślin.